Assalamualaikum..
Pagi tadi terbangun pukul 4 pagi... terus terfikir nk breakfast apa ye??... Almaklumlah, si uminye ni ade kat rumah, tak patut rasanye biarkan anak berlapar ke sekolah dan surud husband beli sarapan je. So bangun, ke dapur dan mula la menguli sejenis makanan jawa yang dipanggil "Jambal Kunto", sorry gambar blur sebab ambik dekat sangat guna handphone je. 2 Jam cukup la untuk biar dia naik dan boleh digoreng. Kuih ni biasa di kalangan orang jawa dan johor amnya... tapi resepinya pelbagai. Asasnya macam roti atau donut juga. Bagi kebanyakan orang jawa kawasan Muar ni gunakan 'yis segera mauripan' dan 'potas' tapi biras tiri, Nora isteri Abg Ais yg berasal dari Kluang gunakan 'baking soda' dan 'baking powder'. Kalau nak resepi, ia serupa dengan 'jenekek' dalam Fp Rozzan.
Personally, ini kuih favorite keluarga mertuaku... klu musim raya, berkumpul 10 adik beradik yg 8 daripadanya dah berumahtangga, sorang abang buka 1 lagi cawangan dan cucu seramai 46 org (setakat ini) ... ini la breakfastnye.. 2 kilo tepung sekali dihadap. Mak mertua suka guna air kelapa instead of air biasa kerana ia membuatkan dough naik lebih cepat dan boleh terus digoreng. Mak mertua ni 'raja memasak', tak sabar nak tunggu habis pantang kerana dia ade offer, kalau nak belajar deko kek bawak kt dia butter, gula icing dan kertas minyak je.
Lihatlah baby sofea sedang diulit intan, biasanya kalau lepas mandi around pukul 9 ke 10 tu, dibedung kuat siap ikat lutut, dia akan tidur sampai menjelang petang, kalau 'eekkk' 'eekkk' nenen sekejap dah tidur balik. Jadi tengahari tadi sempat la masak nasi ayam. Resepi campak-campak-campak je... sup tu lebihkan sayur dan tambah carot putih.. untuk orang yang masih dalam pantang ni. Cuma masalahnye... sos atau sambal nasi ayam tu tak pandai lagi, search jugak kt Fp, ade orang masukkan halia, ade tak de halia, ade yang tumis dan ade yang blend aje... last sekali buat la yang tak tumis dan tak de halia, tapi macam tak jadi . Gambar tak dan ambik....
Petang ni belum buat ape2 tapi anak2 dok perabis puding atau agar-agar roti petang semalam, yang di'cilok' dan di'suaipadan' dari resepi Kak Liza dan Mak Lang.
Sekian dulu... Wassalam
No comments:
Post a Comment